De Sterrentuin

De sterrentuin wil een vredige, trage plek zijn waar we samen stil kunnen en mogen staan bij verlieservaringen of verlies dat zich aankondigt. Verlies van mensen van wie je veel hield, of net in conflict mee lag. Verlies dat je plots is overkomen of dat zich al een hele tijd had aangekondigd. Verlies van hoe het vroeger was en hoe moeilijk het is dat alles nu plots anders moet of zal worden, zoals vb. door een echtscheiding van je ouders, een ernstige ziekte, ongeval of een scheiding. Verlies dat je niet begrijpt omdat het zelf gezocht is, zoals zelfdoding. Verlies kan allerlei gedaanten aannemen.

Het is niet meer zoals vroeger. Het lijfelijke of hoe het vroeger was, is onherroepelijk en voor altijd weg. En dat doet vaak heel erg pijn. Het kan je ook boos maken of net bang. Verward en opstandig. Soms lijkt het alsof je niets voelt en vraag je je af of dat wel kan.

Al deze emoties mogen er zijn in de Sterrentuin. Al je vragen en twijfels, bezorgdheden krijgen er hun plek. 

Net zoals bomen groeicirkels opbouwen die altijd aanwezig blijven en de basis zijn voor de verdere groei, zijn verlieservaringen levenservaringen die je voor altijd meeneemt op je verdere levensreis. Ze worden een deel van wie je bent en hoe je in het leven staat. In De Sterrentuin krijg je de kans en de tijd om toe te groeien naar de nieuwe realiteit maar ook: te herstellen van wat je overkomen is. 

Samen zoeken we manieren om na zo'n mijlpalen terug in contact te komen met jezelf, de mensen of vertrouwde situaties die je verloren bent. Hoe het was voor het verlies en hoe het nu dan is. Te begrijpen wat er nu net gebeurd is. Om een eigen taal te vinden om al wat je hierbij voelt te kunnen uitdrukken.  Om betekenis te geven aan dit verlies. Om een nieuwe weg te vinden om op een mooie manier in relatie te blijven met wie of wat je hebt moeten loslaten, als dit je zou kunnen helpen.

Want de liefde,

die sterft niet mee,

die blijft bestaan.